Klimcentrum Noardwand

Lead, Speed en Boulder

De hypermoderne kimhal biedt de mogelijkheid om de drie - nieuwe - Olympische Disciplines te beoefenen. Dit zijn Lead, Speed en Boulderen. Deze disciplines zijn vanaf 2020 te zien op de Olympische Spelen in Tokio. 

 

Lead
Het zogenaamde voorklimmen is een discipline waarbij de klimmer met een touw naar boven klimt. Het doel is om zo snel mogelijk het parcour af te leggen waarbij de klimmer zichzelf op verschillende plaatsen op de route vast clipped aan de wand. In de Olpymishce Discipline is de klimmer die het hoogste klimt de winnaar - bij een gelijke hoogte is de tijd bepalend. Deze tak van de klimsport draait allemaal om uithoudingsvermogen, tactiek en techniek.

Speed
Bij de discipline speed draait het, zoals de naam doet vermoeden, alleen maar om snelheid. De klimmer klimt aan een touw zo snel mogelijk naar boven. Een klim op Plympisch niveau duurt meestal niet langer dan 8 seconden waarbij een muur van 10 - 15 meter wordt beklommen. Bij speedklimmen gaat het om snelheid en inzicht.

Boulderen
Boulderen is de snelst groeiende discipline in de klimwereld. Boulderroutes zijn korte, pittige routes van 4,5meter. De klimmer zit hierbij niet vast een een touw maar de val wordt opgevangen door valmatten. Bij boulderen in wedstrijdverband wordt de winnaar bepaald door de klimmer die in de minste pogingen de route weet te klimmen. Bij het boulderen draait het allemaal om kracht en explosiviteit waarbij sprongen op de muur meer regel zijn dan uitzondering.

Faciliteiten en meer

Noardwand krijgt ruim 40 touwen met een grote hoeveelheid klimroutes. De klimroutes zijn dynamisch in de zin dat ze kunnen veranderen. Voor elke discipline wordt ruimte gelaten voor zowel beginners als gevorderden. Daarnaast komen er twee officiële door het IFSC (International Federation for Sport Climbing) goedgekeurde speedklimroutes. Op deze speedklimroutes komt een een timer zodat je de tijd kunt meten en in competitie kan klimmen. De boulderwand is maar liefst 40 meter lang, dat is behoorlijk groot in Nederland. Door de enorme groei in het boulderen zijn er al plannen om de boulderwand nog verder uit te breiden. Als laatste klimuitdaging kun je op mooie dagen ook de buitenwand van het klimcentrum beklimmen. Een 19 meter hoge realistsche rotswand met uitdagingen voor beginners en gevorderen.

Naast het klimmen zijn er allerlei unieke en uitdagende faciliteiten die allemaal te maken hebben met het klimmen. Eén van de meer unieke faciliteiten is het caving-parocurs. Een parcours door een doolhof van rotsgangen waarbij de klimmers met een hoofdlampje de uitgang moeten vinden.

De monkeyspace is de warm-up, cooling-down en trainingsruimte waarbij je heel makkelijk de ruimte kunt aanpassen aan jouw trainingsbehoefte. Stangen, ringen, grepen zijn allemaal modulair en dus te verplaatsen naar jouw wens.

Verder kun je ook bovenop het klimcentrum genieten van een uitzicht op 25 meter hoogte. Als je daar toch bent kun je ook met een Mega Jump XL een spring naar beneden wagen, als je dat druft.

Als laatste is er het Clip 'n Climb. Een klimervaring voor jong en oud waarbij de klimmer over diverse soorten klimmuren naar boven kan klimmen, anders dan de 'standaard'-grepen van de klimmuur kun je hier bijvoorbeeld naar boven via ringen of touwen.

Genoeg te beleven in de Noardwand!