Cursus: succesvol vrijwilligers werven en behouden

Succesvol vrijwilligers werven en behouden

Vrijwilligers zijn onbetaalbaar. Maar zijn ze ook onvindbaar? Veel clubs kampen met een tekort aan vrijwilligers, het doen van vrijwilligerswerk is niet voor alle leden vanzelfsprekend. Tijd en betrokkenheid ontbreekt. Laten nu juist dat tóch de succesfactoren zijn om vrijwilligers te werven. Als je ervan uit gaat dat iedereen wel iets zou kunnen en willen doen voor de vereniging, kun je veel nieuwe vrijwilligers bereiken. Met deze cursus helpen we clubs in drie avonden bij het vinden van nieuwe vrijwilligers. De ervaring leert dat aan het einde van de cursus de vrijwilligersaantallen ruim zijn verbeterd en vele functies zijn ingevuld, waaronder ook vaak structurele.

Hoe ziet een cursus succesvol vrijwilligers werven er uit?

De cursus bestaat uit 3 avonden waarin onze cursusleider jou en je collega clubmensen meeneemt in het proces op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Aan het einde van de cursus heeft de vereniging niet alleen meer vrijwilligers, maar is er ook een vrijwilligersbeleidsplan opgesteld.

De cursus vindt plaats in de businessruimte van Sportcentrum Kalverdijkje op maandag 6 september, 28 september en op 3 november. We beginnen, voor degenen die dat willen en zich er voor aanmelden, om 18.15 uur met soep en broodjes. De inloop voor de niet-eters is dan tussen 18.45-19.00 uur waarna om 19.00 uur ‘de les’ begint. Deze duurt zo’n 2(½) uur en wordt verzorgd door Anne Prins.

De eerste avond staat in het teken van de motieven van vrijwilligers, waarom doen mensen dit? Hoe zorg je er nu voor dat er draagvlak is om leden te motiveren vrijwilligerswerk te gaan doen? Je wordt meegenomen op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

De tweede avond is echt gericht op de praktische kant: hoe haal je nu de nieuwe vrijwilligers binnen. Samen maak je een campagne die past bij jouw club. Je oefent samen met de andere cursisten hoe je het gaat aanpakken. Aan het einde van de avond heb je het vertrouwen om de campagne ook echt uit te voeren. In je eigen tijd ga je aan de slag om nieuwe vrijwilligers te benaderen.

Op avond drie ligt de focus op het vervolg: hou behoud je nu de (nieuwe) vrijwilligers. Je hebt er nu wel zoveel nieuwe mensen bij, maar je wilt er ook voor zorgen dat je volgend jaar niet weer op zoek moet naar een half nieuw corps. We laten je zien hoe je beleid maakt op het binden en behouden van je vrijwilligers.

Aan het einde van de cursus heeft de vereniging een mooie uitbreiding van het vrijwilligerscorps en is er een goed beeld hoe je de vrijwilligers gemotiveerd houdt om vol enthousiasme het vrijwilligerswerk te blijven doen.

Aanmelden

Aanmelden voor deelname (met maximaal 2 personen per vereniging) kan door te mailen naar sportontwikkeling@bvsport.nl.
We willen dat het liefst vóór 1 september weten en hebben de volgende gegevens nodig:

  • Naam vereniging
  • Naam deelnemer
  • Mailadres deelnemer
  • Telefoonnummer deelnemer
  • Eet wel/niet mee en zo ja, welke eventuele dieetwensen van toepassing zijn