Aftrap Week van Gelijke Kansen in zwembad de Blauwe Golf

De leerlingen van IKC Franciscus.

Afgelopen maandag brachten dertien groep 8-leerlingen van basisschool IKC Franciscus een bezoek aan zwembad de Blauwe Golf in Leeuwarden. Als onderdeel van de landelijke aftrap van de Week van Gelijke Kansen, kregen de leerlingen een bliksemstage in ons zwembad.

Het bezoek aan de Blauwe Golf was een van de 28 activiteiten die in heel Nederland worden georganiseerd. Landelijk doen er zesduizend kinderen van verschillende basisscholen mee aan de actie, waarvan 371 in Friesland.

De dertien groep 8-leerlingen van IKC Franciscus kregen een uitgebreide rondleiding door het zwembad. De meeste van hun hebben wel eens een bezoekje gebracht aan het zwembad, maar wat er allemaal achter de schermen moet gebeuren om het zwembad draaiende te houden, daar hebben ze geen idee van.

De rondleiding begon met een kick-off waarbij alle leerlingen hun diep gekoesterde dromen op een grote gele strandbal mochten schrijven. “Wat willen jullie, als je groot bent, worden?’’, aldus Tjeerd van Raalte, algemeen directeur van JINC. Niets was te gek: van cabaretier tot piloot, alle leerlingen begonnen enthousiast hun droombaan op te schrijven.

Na de kick-off kregen de leerlingen een kijkje in de technische ruimte van het zwembad.

“Waar komen de grote golven vandaan, meneer?”, vroeg een leerling nieuwsgierig. Badmeesters Mike en Niels lieten ze de grote machines zien die de golven in het zwembad aandrijven. Ze beantwoordden écht alle vragen; het was een indrukwekkende ochtend voor de basisschool leerlingen van IKC Franciscus.

De landelijke actie is georganiseerd door het Samenwerkingsverband Kansengelijkheid en Burgerschapsonderwijs (SKB). Zij benadrukken hoe belangrijk het is om de kansen en mogelijkheden te vergroten van leerlingen uit wijken met een sociaaleconomische achterstand. De bliksemstages moeten daarbij een steuntje in de rug geven.

Wil je meer lezen over het initiatief van JINC? Lees dan meer op: www.jinc.nl