Blue Monday: 5 mentale voordelen van sporten

Daar is ‘ie weer: die ene maandag van het jaar, de meest deprimerende dag van het jaar. Ook wel Blue Monday genoemd. Alle feestdagen en vrije dagen zijn nog mijlenver weg, goede voornemens blijken te mislukken en het is nog steeds grauw en donker buiten. Waar of niet waar? Daarover valt te speculeren. Maar dat sporten en bewegen bijdraagt aan je mentale welzijn, dat weten we wél zeker! En of het nou vandaag is waarop je even niet zo fijn in je vel zit, of een andere dag, hieronder lees je welke mentale voordelen sporten heeft op je gezondheid.

1. Zelfvertrouwen

Bewegen heeft een positief effect op je eigenwaarde, omdat je nieuwe skills leert, jezelf verder ontwikkelt en je goed voelt over je (fysieke) prestaties. En die groei in zelfvertrouwen is fijn. Niet alleen omdat je je mentaal beter en zekerder voelt, maar ook omdat hierdoor je motivatie om te sporten stijgt. Overigens is het niet meteen zo dat sporten en bewegen altijd leidt toch meer zelfvertrouwen. Iemand die nieuw is in een sport of net weer begint, voelt zich eerst waarschijnlijk onzeker en niet meteen vol zelfvertrouwen.

2. Geluk & plezier

Tijdens het sporten maakt je lichaam endorfine en serotonine aan, ook wel de geluksstofjes genoemd. Deze stofjes zorgen ervoor dat je meer zelfvertrouwen ervaart, gaan pijnprikkels tegen, zorgen voor minder stress in je lichaam (door het verlagen van cortisol) en geven je een opgewekt en blij gevoel. Daarnaast kan het sociale aspect van sporten er ook voor zorgen dat je plezier ervaart aan de onderling interactie waardoor je mentale welzijn stijgt.

3. Minder stress

Een effect dat we hierboven al kort noemden is dat je stress kunt verlagen door te bewegen. Tijdens het sporten kun je het stresshormoon, dat aangemaakt wordt in stressvolle situaties, namelijk afbouwen waardoor je stresslevel lager wordt. Je kunt zo op een natuurlijke manier je stress loslaten en overspannenheid voorkomen.

4. Sociale contacten

Er zijn uiteraard solosporters, waarbij er sprake is van geen (of minimaal) sociaal contact. Maar over het algemeen speelt bij de meeste sporten de sociale interactie ook een rol. De vrienden uit je voetbalteam, de instructeur in de sportschool, je wielrenclubje, je yoga-docent. Het zijn allemaal sociale contacten die ervoor zorgen dat je je niet – of minder – eenzaam voelt.

5. Rust in je hoofd

Mensen zeggen wel eens dat ze het fijn vinden om te sporten omdat ze zo hun hoofd leeg kunnen maken. En daar zit wat in, want tijdens het sporten ‘kom je uit je hoofd’ en verleg je je focus naar je lichaam. Je bent bezig met wat je fysiek aan het doen bent op dat moment. Er is minder ruimte om na te denken over onbenullige dingen, je zorgen te maken of te stressen over de volgende dag als je je aandacht hebt bij de oefeningen die je moet doen.

Daarentegen kan het ook lastig zijn om te beginnen met sporten. Vooral als je niet weet wat er bij jou in de omgeving te doen is, waar je moet zijn, hoe je moet beginnen of wat je leukt vindt. Om die drempels weg te nemen is er de #blijvansport app: hierin vind je een uitgebreid sport- en beweegaanbod in de gemeente Leeuwarden, waar jij – en je gezinsleden – eenvoudig je volgende (proef)les kunnen boeken!