Van 27 mei tot en met 9 juni 2024 zijn
de glijbanen in zwembad de Blauwe Golf gesloten
in verband met werkzaamheden.

Richard al 10 jaar vrijwilliger bij voetbalclub Leeuwarder Zwaluwen

Richard Rinsma werkt al 10 jaar als vrijwilliger bij de Leeuwarder Zwaluwen, één van de vele voetbalclubs in de gemeente Leeuwarden. ‘Als ik naar huis fiets na een mooie dag denk ik: dat hebben we toch maar even samen gefixt’. Hij vertelde aan ons wat zijn werkzaamheden als vrijwilliger zijn en waarom hij dat na al die jaren nog steeds met plezier doet. 

richard rinsma vrijwilliger Leeuwarder zwaluwen
Richard Rinsma in ’t Zwaluwnest: het clubhuis van Leeuwarder Zwaluwen

‘Ik zit bij de Leeuwarder Zwaluwen in de beheercommissie die zorgt voor het reilen en zeilen in ‘t Zwaluwnest, ons clubhuis. Binnen de beheercommissie heeft elk lid eigen taken en verantwoordelijkheden. Ik ben verantwoordelijk voor de inkoop van drank- en etenswaren, ik onderhoud het contact met leveranciers en op zaterdag zet ik alles klaar voor de keuken. Dit past goed bij mij, want ik ben in het verleden chefkok geweest.

Toen ze me in 2014 vroegen om als vrijwilliger bij de club te komen werken zat ik vanwege gezondheidsredenen thuis, dus ik moest daar destijds wel even over nadenken. Uiteindelijk stelde ik voor mezelf de ‘regel’ dat het me energie moet geven in plaats van energie moet kosten en zo ben ik er uiteindelijk ingestapt.

En nu, na 10 jaar, doe ik het vrijwilligerswerk nog steeds met veel plezier en het geeft me inderdaad energie. Ja, het is ook wel eens druk en af en toe moet ik ook gaten opvullen en bijvoorbeeld achter de bar staan. Maar ik kreeg door het werk weer meer zelfvertrouwen, het houdt me scherp en ik wil altijd blijven kijken naar wat wél lukt. 

Wat ik waardevol vind zijn de sociale contacten, het plezier dat jong en oud aan voetbal beleeft en het saamhorigheidsgevoel. Als ik op zaterdag kinderen of volwassenen zie voetballen en ze vervolgens in de kantine nog even gezellig een drankje zie doen, dan geeft mij dat een goed gevoel. Aan het einde van zo’n dag ga ik met een voldaan gevoel naar huis. Wat ik ook een waardevolle toevoeging voor de club vind is het ‘bijzonder voetbal’ dat we nu aan het opzetten zijn, zodat jongeren met een beperking ook kunnen voetballen. 

Het zou fijn zijn als meer mensen vrijwilligerswerk zouden doen. Als iedereen iets kan doen – ook al is het maar twee uren in de maand – zou dat het zoveel makkelijker en leuker maken. Vele handen maken licht werk. En ik denk bovendien dat het de meeste mensen ook veel kan brengen. Dat ze achteraf denken: had ik dit maar eerder gedaan.’

Lijkt het jou leuk om net als Richard vrijwilliger te zijn? Vraag bij jouw club naar de mogelijkheden en ervaar wat het jou brengt!