Week van de Motoriek

Een brede motorische ontwikkeling:
de basis voor een leven lang #blijvansport


Jac Orie die de noodklok luidt over de fysieke gesteldheid van jonge (top)sporters, Erben Wennemars die zich zorgen maakt over de fitheid van basisschool kinderen en Erik Scherder die oproept dat kinderen vooral lekker moeten gaan ravotten. Steeds meer (bekende) Nederlanders maken zich zorgen over de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Terecht, blijkt uit diverse onderzoeken. De motorische vaardigheden van kinderen in alle leeftijdscategorieën gaan al decennia lang achteruit. Dit is een zorgelijke ontwikkeling, want motorische vaardigheden zijn niet alleen van belang binnen de sport, maar ze spelen ook een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de hersenen en het bewegen in het dagelijks leven. De oplossing? Focus op het aanbieden van een brede motorische ontwikkeling!

Veelzijdig bewegen als basis

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die in hun jonge jaren veel (en vooral ook veelzijdig) bewegen, op latere leeftijd actiever en fitter zijn. Hierbij is het vooral van belang dat kinderen al op jonge leeftijd in aanraking komen met de verschillende ‘beweegvormen’, zoals klimmen & klauteren, gooien & vangen en lopen & gaan. Samen vormen deze beweegvormen de basis om allerlei sporten te kunnen beoefenen. Als deze basis onvoldoende ontwikkeld is, ontbreekt het fundament om verdere vaardigheden op te kunnen bouwen en zal een kind lastig mee kunnen komen in een sport of tijdens de gymlessen. Deze basis zal een kind niet ‘van nature’ komen aanwaaien. Kinderen moeten voldoende, maar vooral gevarieerd bewegen om motorisch vaardig te worden.

Een leven lang #blijvansport

Een brede motorische ontwikkeling heeft veel voordelen die bijdragen aan een leven lang #blijvansport. Zo blijkt dat kinderen die een brede motorische basis hebben, vaker mee doen aan diverse sportactiviteiten. Een brede motorische ontwikkeling (BMO) speelt een cruciale rol in de preventie van overgewicht. Daarnaast draagt een brede motorische ontwikkeling bij aan het verminderen van blessures. Doordat sporters op jonge leeftijd gestimuleerd worden om gevarieerd te bewegen, kunnen zij beter omgaan met onvoorspelbare situaties en zullen zij minder blessures oplopen. Een langere, gezonde en blessurevrije sportcarrière is het resultaat van investeren in een brede motorische ontwikkeling.

Plezier en participatie

Plezier in sporten en bewegen is belangrijk voor een langdurige sportdeelname. Een brede motorische ontwikkeling maakt dat jonge sporters gemakkelijker kunnen switchen van de ene naar de andere sport. Kinderen die van jongs af aan meerdere sporten hebben beoefend ervaren over het algemeen meer plezier in sporten en bewegen dan kinderen die slechts één sport hebben beoefend. Trainers en coaches gaan ervan uit dat zo vroeg mogelijk specialiseren in één sport goed is voor de talentontwikkeling, het tegendeel is waar. Door hoge verwachtingen, druk en eenzijdige motorische vaardigheden is er een grotere kans op een burn-out en uitval. Daarnaast zullen kinderen die vaardig zijn in bewegen in de sport meer succeservaringen opdoen, wat zorgt voor een betere participatie.
Dit begint al tijdens het bewegen op de kinderopvang, in het basisonderwijs en bij de jongste jeugd van de sportvereniging. Samen kunnen we de nieuwe generatie vaardig in beweging krijgen.

Vaardig in bewegen in Leeuwarden

In Leeuwarden zijn we op dit moment druk bezig met het ontwerp van een nieuwe ruimte in de Rengershal waarin BMO centraal staat. Deze ruimte wordt ingericht volgens het principe van het Athletic Skills Model, dit model zet de tien verschillende beweegvormen centraal om een brede motorische ontwikkeling te stimuleren. In deze ruimte wordt een uitdagende beweegomgeving gecreëerd door het gebruik van kleuren, diverse materialen en wanden en vloeren. Hier kunnen sportverenigingen, onderwijs, kinderopvang en fysiotherapeuten aan de slag. Wil je meer weten of ben je enthousiast geworden om hier iets mee te gaan doen? Neem dan gerust contact met ons op; sportontwikkeling@bvsport.nl