Gastblog Sanne Vermeer: ‘Veelzijdig bewegen is ontzettend belangrijk!’

Judoka Sanne Vermeer

Bewegen is goed, ook voor jou! Het zorgt ervoor dat je je fit voelt, dat je minder kans hebt om lichamelijke klachten te ontwikkelen én het is ook nog eens goed voor je mentale gezondheid. Toch vinden steeds meer mensen het moeilijk om voldoende en gevarieerd te bewegen.

Daarom is het belangrijk dat we veelzijdig bewegen stimuleren en elkaar motiveren om te gaan sporten. Zodat we samen de kans op fysieke en mentale problemen verkleinen, de kwaliteit van leven verbeteren en de motorische vaardigheid vergroten.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat sporters die op jonge leeftijd verschillende sporten beoefenen, vaker de top bereiken dan sporters die één specifieke sport beoefenen. Daarover spraken wij Sanne Vermeer, Nederlandse Judoka. Zij is zich bewust van het belang van een gevarieerde aanpak en vertelt welke voordelen zij ervaart in haar weg naar de top als Judoka.

Sanne Vermeer over veelzijdig bewegen

Als kind ben ik begonnen met zwemmen en judo. Judo is een sport waar veel grondvormen van bewegen in voorkomen. Dit houdt in dat er veel elementen uit de schijf van tien worden gecombineerd met judo.

Ook tijdens de gymlessen, het spelen op het schoolplein en tijdens mijn avonturen op onze boerderij kwam ik in aanraking met veel verschillende vormen uit de schijf van tien.

Ik weet dat ik, door veelzijdig te bewegen, op jonge leeftijd kwaliteiten heb ontwikkeld die in het judo terugkomen. Daarnaast levert veelzijdig bewegen ook de variatie op die ik nodig heb om plezier uit mijn sport te halen; de wisselende situaties en uitdagingen maken dat het judo niet gaat vervelen. Door een veelzijdige aanpak ben ik op het niveau gekomen waar ik nu sta.

De schijf van tien als gereedschap

Voor wie graag sport, is het zinvol om te kijken hoe je zorgt voor meer variatie in een training. De schijf van tien van het Athletic Skills Model is hiervoor een handige tool. In de schijf staan verschillende grondvormen van bewegen. Door deze te combineren verbeter je je vaardigheden.


Het effect van veelzijdig bewegen

Voor mijn studie ‘fysiotherapie’ loop ik nu stage bij een fysiopraktijk. Hier komen veel mensen die weinig of eenzijdig bewegen. Wat waarschijnlijk heeft bijgedragen aan de klachten waarmee ze naar de praktijk zijn gekomen. Als preventie heeft de praktijk verschillende sportgroepen samengesteld. In deze groepen is er aandacht voor een gevarieerd beweegaanbod. We zien dat mensen fitter worden en de lichamelijke klachten afnemen.

Tips van Sanne Vermeer

Ik neem als voorbeeld een wandeling. Tijdens het lopen doe je een beroep op de grondvormen ‘lopen en gaan’ en ‘balanceren en vallen’. Volg je tijdens je wandeling een hinkel pad, dan voeg je daar de grondvorm ‘springen en landen’ aan toe. Zorg er dus voor dat je verder kijkt dan je eigen sport en combineer tijdens je activiteiten de verschillende grondvormen.

Train je fanatiek? Start dan met een warming-up in een spelvorm waarin een aantal grondvormen terugkomen. Zet bijvoorbeeld de pionnen op het veld asymmetrisch neer of beweeg op muziek, dit is ook een grondvorm uit de schijf van tien. Verder:

  • Nodig een gasttrainer uit om een andere sport te geven.
  • Begin klein: vervang bijvoorbeeld een klassieke warming-up voor een oefen- of spelvorm van ASM.

Als laatste wil ik meegeven dat je vooral moet kijken naar de sporten en grondvormen die jij leuk vindt. Plezier in bewegen staat voorop! Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd met mijn verhaal en dat je je bewust bent van het belang van veelzijdig bewegen. Wil je meer inspiratie? Bekijk dan het inspiratieplatform van bv SPORT. Zij hebben verschillende spelvormen klaargezet die ik ook toepas in mijn trainingen.