PLAYCE Rengers

Waar we als bv SPORT écht blij van worden is de nieuwe PLAYCE in Sportcentrum Rengers, geopend in septemer 2022. Een nieuwe gymzaal die de ontwikkeling in de sport stimuleert op basis van de Schijf van 10! Met de verbouwing van sportcentrum Rengers, aan de Fiswerderweg in Leeuwarden, zagen wij de kans hier ‘de gymzaal van de toekomst’ te bouwen. 

PLAYCE is een gevarieerde en uitdagende omgeving die je verleidt om samen met plezier te sporten, spelen én te oefenen. De nieuwe gymzaal heeft kleurrijke spelelementen en grafische speelpatronen. Hierdoor biedt de nieuwe zaal oneindig veel mogelijkheden om veelzijdig te bewegen.
De asymmetrische inrichting en diverse ondergronden zorgen ervoor dat er ruimte is voor een veelzijdig beweegaanbod. Hierdoor richt de nieuwe gymzaal zich op een breed motorische aanpak die past binnen de visie van bv SPORT: iedereen een levenslang blij van sport!

bv SPORT kiest voor een breed motorische aanpak

Anders denken over sport en bewegen, dat is waar het bij ASM om draait.
ASM richt zich op een breed motorische aanpak voor de topsport, breedtesport, het bewegingsonderwijs en de gezondheidszorg. Je leest het goed, ASM is er voor iedereen! En daarom kiest bv SPORT voor deze breed motorische aanpak.

Veelzijdig bewegen met de schijf van 10

Het ASM-model is een praktisch en wetenschappelijk onderbouwd model.
Door de 10 vastgestelde grondvormen, welke vallen onder de schijf van 10, zorg je voor kwaliteit en een veelzijdige ontwikkeling in het bewegingsonderwijs.
De grondvormen zijn; Balanceren en vallen, Stoeien en vechten, Gaan en lopen, Springen en landen, Rollen, duikelen en draaien, Gooien, vangen, slaan en mikken, Trappen, schieten en mikken & Klimmen en klauteren.

Door ASM toe te passen zorg je voor betere prestaties en verlaag je de kans op blessures. Zo ontstaat er meer plezier in bewegen en wordt iedereen blij van sport! Veelzijdig sporten vormt de basis voor een leven lang plezier in sporten en bewegen. Sportaanbieders kunnen zorgen voor een optimale ontwikkeling als ze samenwerken vanuit dezelfde visie. Een visie waarin de beweger centraal staat. Sporten hebben namelijk meer met elkaar gemeen dan dat ze van elkaar verschillen.

Gevarieerd bewegen vermindert blessures

Studies laten zien dat (top)sporters in hun jeugd veel verschillende sporten beoefenen. Daar putten ze voordeel uit. De variatie in bewegen verkleint namelijk de kans op blessures en draagt bij aan een leven lang gezond bewegen.

Je kunt beter worden in je sport door je niet alleen te focussen op je eigen sport. De schijf van 10 is een kapstok voor de invulling van veelzijdig bewegen waarbij je juist verder kijkt dan je eigen sport.
Wanneer je vanuit één sport of activiteit denkt, dan kan je op basis van de 10 beweegvormen een analyse maken. Daarmee zie je dat een aantal grondvormen terug komen in die specifieke sport, maar ook dat er een aantal vormen ontbreken.

Hierdoor worden de vormen van bewegen vaak eenzijdig ontwikkelt en krijgen de grondvormen die ontbreken geen aandacht. Hoe minder grondvormen er aanwezig zijn, des te minder diversiteit er zal ontstaan. Hierdoor is de kans op overbelasting en blessures groter.
Om een voorbeeld te geven: veel mensen lopen hard om fit te blijven. Hardlopen op een vlakke achtergrond doet een beroep op twee van de tien grondvormen, maar kent weinig variatie binnen die twee grondvormen. Dit maakt het een eenzijdige vorm van bewegen.
Om de schijf van 10 compleet te maken, zou er meer aandacht moeten zijn voor een veelzijdige toepassing van alle grondvormen en dát kan op verschillende manieren in onze PLAYCE!

Kom sporten in PLAYCE Rengers!

Wil jij ook veelzijdig sporten? Je bent van harte welkom in PLAYCE Rengers.
Wil je meer informatie over de huur van deze accommodatie of over breed motorisch ontwikkelen?
Neem dan contact met ons op!