Sociaal Vitaal Leeuwarden

In oktober 2018 startten bv SPORT en Bewegingscentrum Leeuwarden (BCL) met Sociaal Vitaal. Sociaal Vitaal is een beweeg- en gezondheidsproject voor senioren die aan hun fitheid, gezondheid en sociale contacten willen werken. Inwoners tussen 65 en 80 jaar uit de gemeente Leeuwarden kunnen zo ervaren hoe gezond en gezellig het is om samen in beweging te zijn. Saamhorigheid is een heel belangrijk aspect van het project en plezier en gezelligheid staan voorop. Henk Bijker, buurtsportcoach bv SPORT vertelt: ‘Wij vinden het belangrijk om ouderen te laten bewegen en met elkaar in contact te brengen.’ Na afloop van elke les is er daarom altijd gelegenheid om samen koffie of thee te drinken.

Bewegingslessen én voorlichting

Sociaal Vitaal is een bewegingsprogramma van 30 weken waarin senioren tijdens verschillende activiteiten werken aan hun vitaliteit. Zo vinden er wekelijkse bewegingslessen plaats, die verzorgd worden door speciaal opgeleide lesgevers van BCL. Maar naast fysieke beweging geven we tijdens het programma ook voorlichting over gezonde voeding, verantwoord bewegen en andere relevante thema’s.

Sociaal Vitaal Leeuwarden

30 weken bewegen

Nadat je je aanmeldt voor Sociaal Vitaal nodigen we je uit voor een fitheidstest, waarbij onder andere de bloeddruk, de kracht en het uithoudingsvermogen gemeten wordt. De score uit deze test gebruiken onze buurtsportcoaches om te bepalen of je op een verantwoorde manier kunt meedoen aan het programma. Daarnaast nemen we een vragenlijst af om te kijken hoe het gesteld is met de sociale weerbaarheid van elke deelnemer. Op basis van deze test wordt er een screening gedaan voor de deelnemers. Als de screening positief is start het project.

De eerste weken staan dan vooral in het teken van groepsvorming: vooral tijdens het kopje koffie achteraf kletsen de deelnemers veel. Tegelijkertijd starten we in de zaal met beweegoefeningen. In het begin zullen dat lichte oefeningen zijn, die in de loop van de weken in intensiteit stijgen. Elk project duurt in totaal 30 weken. In de laatste week doet elke deelnemer weer een fittest om te kijken of er verschil is ten opzichte van de eerste test.

Sociaal Vitaal groepen

Kun jij een extra steuntje in de rug gebruiken om fit en gezond ouder te worden?
Meld je dan aan voor Sociaal Vitaal door te mailen naar sportontwikkeling@bvsport.nl

Op dit moment zijn er in Leeuwarden drie Sociaal Vitaal groepen actief, waar je aan kunt deelnemen. De eigen bijdrage per les is €4,- (inclusief koffie/thee).

  • Bewegingscentrum Leeuwarden: elke maandag van 10:00 tot 11:00 uur
  • Wijkcentrum Heechterp-Schieringen: elke woensdag 10:00 tot 11:00 uur
  • Wijkcentrum ’t Knooppunt: elke vrijdag 10:30 tot 11:30 uur