Wat is het Athletic Skills Model en hoe pas je dit toe?

PLAYCE Rengers

Je hebt er vast al over gehoord of gelezen: de nieuwe PLAYCE in Sportcentrum Rengers. Een sportzaal die is ingericht vanuit het Athletic Skills Model. Alleen wat houdt dit model in? En wat kan jij als sporter, docent, therapeut of trainer met het Skills Model? In deze blog lees je daar meer over.

We bewegen te weinig en eenzijdig. Dit zien we ook terug in de resultaten van de MQ-Scan. Doordat we te weinig bewegen zien we dat dit gevolgen heeft voor de fitheid, creativiteit en belangrijke prestaties in de sport. Het gevolg is dat dit zorgt voor een verstoorde motorische ontwikkeling en een verhoogde kans op gezondheidsklachten. Dat willen we natuurlijk voorkomen.

Daarom is het belangrijk om te benadrukken dat het aanleren van verschillende basisvaardigheden binnen sport- en spelvormen een must is. Een gevarieerde aanpak. Want met zo’n aanpak zorg je voor betere prestaties en ontstaat er minder blessures. Daarnaast zorgt een gevarieerd aanbod voor méér creativiteit en plezier in sporten en bewegen.

Wat is het Athletic Skills Model?

De afkorting is ASM. Het model bestaat uit een schijf van tien. Denk maar aan de schijf van vijf die ons op weg helpt om gevarieerd te eten. De schijf van tien helpt ons om gevarieerd te bewegen; het zijn 10 grondvormen van bewegen die in meerdere variaties van sporten terugkomen. Zo zitten in voetballen de grondvormen trappen, schieten en mikken; lopen en gaan; balanceren en vallen. In tennis zien we de grondvormen ‘gooien, vangen, slaan en mikken’ en ‘balanceren en vallen’ terugkomen.

de schijf van 10

Wetenschappelijk onderbouwd

De schijf van 10 van het Athletic Skills Model is wetenschappelijk getest. De schijf geeft inzicht in ons beweeggedrag en biedt structuur voor beweegprogramma’s. Het leuke aan de schijf is dat het een gemeenschappelijke taal is voor beweegprofessionals. De schijf is namelijk universeel toe te passen en kan gebruikt worden door (top)sporters, therapeuten, docenten en trainers.

Hoe gebruik ik het Athletic Skills Model?

Nu je weet wat het model inhoudt, is het tijd om te kijken hoe je het Skills Model kunt gebruiken? Dit begint door anders te kijken naar de sport die je beoefent. Welke grondvormen zie je terug in jouw sport? Nog belangrijker: welke grondvormen ontbreken?

Neem voetbal als voorbeeld:

Tijdens een voetbal training zul je waarschijnlijk niet snel de grondvormen ‘bewegen op muziek’ of ‘klimmen en klauteren’ gebruiken. Terwijl het wel belangrijk is om deze toe te passen. Hoe zit dit precies? Denk aan wanneer er ritme én timing terugkomt in het voetbal, bijvoorbeeld bij het dribbelen. Met het toepassen van ‘bewegen op muziek’ kun je de ritme en timing trainen. Hiermee zullen spelers op termijn beter presteren, ervaren ze meer variatie en wordt de kans op blessures verminderd.

Het Athletic Skills Model is er voor iedereen!

  • De schijf van tien is er niet alleen voor de (top)sporter; ook in het dagelijks leven en bij volwassenen heeft een veelzijdige basis voordelen. Het zit hem in activiteiten als fietsten of wandelen. Bewegen is voor iedereen goed, veelzijdig bewegen brengt je verder!
  • Je leest het goed, ASM heeft veel voordelen. Ben jij een coach, trainer vakleerkracht of therapeut en wil jij aan de slag met het Athletic Skills Model? Hieronder de belangrijkste punten op een rij:
  • Gebruik de schijf van tien en kijk niet alleen vanuit je eigen sport naar de verschillende vormen van bewegen.
  • Probeer de grondvormen die je normaal niet gebruikt tijdens je doelactiviteit toe te passen.
  • Nodig een trainer of sporter vanuit een andere sport, met andere grondvormen, uit. Op die manier kun je als voetballer misschien het judo toepassen. Zodat je leert om te vallen en op te staan na een tackle.
  • Zoek een andere omgeving op om te trainen of in beweging te komen. Bijvoorbeeld de nieuwe PLAYCE Rengers. Dit is een sportzaal die je uitdaagt om op een andere manier te bewegen.
  • Ben je enthousiast over de veelzijdige aanpak van ASM? Meld je aan voor de cursus ‘Athletic Skills Model Advanced’. In deze cursus leer je alles over de tien grondvormen en het opzetten van een beweegprogramma. Neem contact op met onze buurtsportcoaches: sportontwikkeling@bvsport.nl