Fit, veilig én gezellig doortrappen: Coby wordt blij van haar fietsclub!

Op woensdag 13 april is het de aftrap van het Doortrappen-seizoen. Doortrappen is een landelijk initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en is in de provincie opgezet in samenwerking met Verkeersveiligheid Friesland.

Het project bestaat uit verschillende fietsactiviteiten in de gemeente Leeuwarden. Het idee achter doortrappen is om fietsers met elkaar in contact te brengen zodat ze kunnen werken aan hun vitaliteit en ze veilig op de fiets zitten.

Vorig jaar, op Wereld Fietsdag, werden de eerste doortraproutes in de gemeente Leeuwarden geopend door de wethouders Friso Douwstra en Bert Wassink. 

De doortrap routes worden al actief gebruikt door fietsers.

Ook Coby (72) uit Leeuwarden, die vorig jaar is gestart met het fietsen in de doortrap groep, merkt dat het fietsen van de routes haar goed doet.

Coby zat vorig jaar in haar achtertuin aandachtig de wijkkrant te lezen, toen ze nietsvermoedend haar vriendin in de krant zag staan. Coby haar aandacht ging naar het artikel dat ging over het project ‘doortrappen’. Daarop besloot ze om haar vriendin te bellen en te vragen om een keer mee te fietsen.

Ze vertelt: “Ik ben altijd al een fanatieke fietser geweest, maar alleen buiten de stad fietsen voelde voor mij niet meer veilig. Bovendien is het veel gezelliger om samen te fietsen!”

“Een keer per week, op de woensdagochtend, ontmoeten we elkaar bij het multifunctioneel centrum Camminghaburen. Hier kletsen we wat bij en bepalen we de route die we gaan fietsen.”

Wie ook af en toe meefietst is doortrap coördinator Nina Derix. Zij is buurtsportcoach bij bv SPORT, maar heeft ook de rol van projectcoördinator;  ze zorgt ervoor dat iedereen veilig op de fiets stapt en dat er meer draagvlak komt voor dit initiatief.

“Met Doortrappen willen we jong en oud met elkaar in contact brengen zodat ze in beweging blijven, zelfstandig op de fiets stappen en samen kunnen trappen naar een vitaler leven,” vertelt Nina Derix.

“We letten ook goed op de veiligheid; een stevige fiets breiden we uit met een accessoires zoals een fietsspiegel, als daar behoefte aan is. We proberen als bv SPORT de deelnemers daar zo goed mogelijk in te ondersteunen.”

Moet je dan al een actieve fietser zijn om je aan te sluiten bij de Doortrap groep? “Nee, iedereen kan aansluiten, jong en oud!” Aldus Nina.

Terug naar Coby, want zij blijkt een fanatieke fietser te zijn!
Ondanks haar Astma, staat ze toch elke woensdag klaar met haar fiets. 

“Ik wil niet verpieteren, fietsen is goed voor mijn gezondheid en de buitenlucht doet mij goed.” En geef haar eens ongelijk!

Dat Coby niet graag stilzit blijkt wel uit het feit dat ze vroeger samen met haar vijf kids elk weekend op de fiets stapte om te fietsen van Diever naar Appelscha. 

Voordat ze zich aansloot bij de Doortrap groep, bracht ze twee keer per week een bezoek aan zwembad Kalverdijkje voor een lesje Aqua Jogging. Fanatiek hoor, Coby!

Aftrap Doortrappen-seizoen 13 april

De Doortrapgroep groeit nog steeds en is hierdoor heel divers. Wie dacht dat het fietsen alleen voor senioren is, heeft het mis! Het tempo wordt samen bepaald en de routes variëren van korte tot lange fietsroutes. Wie graag wil meefietsen kan zich aanmelden voor de aftrap van het Doortrapseizoen op woensdag 13 april.

Meedoen aan de activiteiten tijdens de aftrap van het Friese Doortrappen-seizoen?
Mail dan je naam, leeftijd, e-mailadres en telefoonnummer naar doortrappen@leeuwarden.nl