Sanne Vermeer en bv SPORT slaan de handen ineen voor een breed motorische aanpak

Sanne Vermeer
Sanne Vermeer

bv SPORT en Sanne Vermeer stimuleren een breed motorische aanpak

Sanne Vermeer (24) is een Nederlandse Judoka die in 2015 de eerste wereldkampioen judo bij de cadetten (O18) werd, daarna volgden al snel twee Europese titels en een wereldtitel bij de junioren. In 2019 liep Vermeer een zware hamstringblessure op, maar tijdens haar rentree tijdens de World Masters in Doha (2021) behaalde Vermeer brons. Inmiddels staat Sanne in de top 10 van de wereldranglijst en heeft ze ook een bronzen medaille bij de wereldkampioenschappen senioren behaald.

Een nieuwe PLAYCE

Terwijl Sanne op weg is naar haar volgende overwinning, wordt er in Leeuwarden de laatste hand gelegd aan de nieuwe PLAYCE in Sportcentrum Rengers. Een nieuwe gymzaal met aantrekkelijke kleurstellingen en asymmetrische sport- en spelelementen die zorgen voor een veelzijdige motorische ontwikkeling op elk niveau. De nieuwe gymzaal is uniek doordat sporters zich moeten aanpassen aan nieuwe beweegvormen en -situaties.

De inrichting van de nieuwe PLAYCE is gebaseerd op het Athletic Skills Model (ASM). Waarvan de basis van dit model bestaat uit tien grondvormen van bewegen die samen worden gebracht in ‘de schijf van 10’.

Wat is de link tussen ASM en judo?

Veel van de grondvormen uit het ASM-model komen terug in een veelzijdige sport als judo. ‘Stoeien en vechten’, ‘Rollen, duikelen en draaien’ en ‘Balanceren en vallen’ zijn een aantal grondvormen die voor Sanne bekend terrein zijn.

Sanne vertelt: ,,Via een kennis kwam ik in contact met bv SPORT. Toen ik hoorde over de nieuwe PLAYCE en de visie van bv SPORT op breed motorisch ontwikkelen en opleiden, wilde ik daar graag meer over weten. Ik raakte in gesprek met Sido de Schiffart, coördinator sportontwikkeling bij bv SPORT, en hij vertelde mij over de nieuwe PLAYCE en de plannen om ASM in de gemeente Leeuwarden te verankeren.”

Sporten hebben meer gemeen dan dat ze verschillen

Als je dat aanneemt, kunnen sporten elkaar ontzettend goed ondersteunen. Dat geldt ook voor Vermeer: “Door veelzijdig te trainen heb ik een goed lichaamsbesef gekregen. Hierdoor kan ik veel bewegingen uitvoeren op gevoel. Dit komt goed van pas op momenten dat ik moet presteren. Daarnaast zorgt de variatie in training voor uitdaging en plezier tijdens het sporten. Ik vind dat het voor iedereen belangrijk is om veelzijdig te bewegen. Om vanuit verschillende sporten vaardigheden aan te leren die er samen voor zorgen dat men veelzijdig beweegt.”

Daarom slaan bv SPORT en Sanne Vermeer de handen ineen en werken ze de komende periode aan een gezamenlijk plan om alle sport- en beweegaanbieders in de gemeente Leeuwarden kennis te laten maken met ASM en de nieuwe PLAYCE in Sportcentrum Rengers. Het doel is om sporters te inspireren door ze te laten inzien dat sporten meer gemeen hebben dan dat ze verschillen.