Doortrappen Leeuwarden

Doortrappen is een landelijk programma met als doel om senioren veiliger te laten fietsen. Doortrappen bestaat uit verschillende activiteiten waar je gratis aan mee kan doen. Kijk snel op de agenda van Leeuwarden om te zien wat er bij jou in de buurt georganiseerd wordt. 

Agenda 2024 gemeente Leeuwarden

Bekijk hieronder alvast de evenementen voor 2024. Aanvullende informatie per evenement volgt later.

Evenementen

In 2023 zette de fietsersbond verschillende interventies uit binnen de gemeente met de focus op veilig fietsen. Zo was er in mei een ‘Doortrapdag’ waarbij ruim 100 deelnemers gezellig met elkaar een deel van een Doortraproute hebben gefietst.
Voor ouderen die moeite hebben met balans op de fiets was er in juni de ‘Driewielfiets-ontdekdag’. De Fietsersbond vertelde alles over driewielfietsen en deelnemers kregen de mogelijkheid om een testrit te maken.
Tegelijkertijd wordt er ook dit jaar aandacht besteed aan de fietsveiligheid, comfort op de fiets, gezondheid en fietskeuze. Verkeersregels worden herhaald en het belang van een fietsspiegel, helm en een fiets met een lage instap worden besproken. In juli werd weer een ‘Fietsspiegelactie’ georganiseerd.

Kijk op de agenda bovenaan deze pagina voor meer informatie over de aankomende activiteiten in Leeuwarden!

De Doortraproutes

Vanuit Doortrappen zijn meer dan 25 Doortraproutes uitgestippeld waarvan vijf routes door of langs Leeuwarden lopen. Dit zijn rondjes van ongeveer 20 kilometer door mooie en groene gebieden. Het zijn ruime paden met weinig obstakels en relatief veilige kruisingen zodat de fietsers lekker kunnen Doortrappen.

Doortrappen Leeuwarden
Beeld: Mark Grupstra

Fietsgroepen

In Leeuwarden zijn verschillende fietsgroepen actief die wekelijks een leuke route fietsen. Door de fietsgroepen zijn veel ouderen wekelijks actief, wat bijdraagt aan hun conditie en ook de veiligheid op de fiets. Daarnaast is het vooral gezellig en wordt er onderweg vaak een kop koffie gedronken. De buurtsportcoach coördineert deze groepen en besteed op regelmatige basis aandacht aan veilig fietsen in een groep. Het motiveert ouderen om vaker de fiets te pakken. “Ik pak nu veel vaker de fiets, ook naar de supermarkt”, vertelt een van de deelnemers. Verspreid over de gemeente zijn er fietsgroepen actief, zo is er dus altijd wel eentje in de buurt. 

Actieve fietsgroepen:

  • Camminghaburen
  • Aldlân
  • Bilgaard
  • Vrijheidswijk

Lees ook het verhaal van Coby, zij fietst al een tijdje mee in de fietsgroep: Fit, veilig én gezellig doortrappen: Coby wordt blij van haar fietsclub! – bv SPORT

Aanmelden fietsgroep Doortrappen

Lijkt het jou ook leuk om mee te fietsen met één van onze Doortrapgroepen? Vul dan onderstaand formulier in. 

Aanmelden fietsgroep Doortrappen

Aanmelden fietsgroep Doortrappen