IJszwemmen winnaars

19-01-2017

2e Editie Open Friese Kampioenschappen IJszemmen groot succes!

Op zondag 15 januari jl. werd de tweede editie van het Open Fries Kampioenschap IJszwemmen georganiseerd in het buitenbad van It Gryn in Stiens. In het onverwarmde zwembad bleef de temperatuur van het water op 6,4 graden staan. Achttien deelnemers, waarvan 8 uit Friesland en 10 buiten de provincie, maakten er een spannende strijd van over de verschillende zwemafstanden. 

De deelnemers, een verdubbeling van het aantal in 2016,  waren erg goed voorbereid en dit werd bevestigd in de eindtijden in vergelijking met vorig jaar. Ook werd de publieke belangstelling van enkele tientallen supporters en inwoners uit Stiens door organisatie en deelnemers enorm op prijs gesteld. Door de officiële status van het Fries Kampioenschap werd de wedstrijd dit jaar voor het eerst geleid door een officiële starter en werden de regels gecontroleerd door een rapporteur.

Met de medewerking van de E.H.B.O., de Stienser Reddingsbrigade, Duikvereniging Miramar en de Stienser Zwemclub Middelsé / de Skelp werden er de volgende afstanden gezwommen; 100-, 200 en  400 meter vrije slag voor zowel dames als heren. Na de wedstrijden werden de deelnemers opgevangen in een verwarmde tent met, door Albert Heijn-Stiens en Sportcafé Matchpoint beschikbaar gestelde, snert en warme chocolademelk. Onder de klanken van het Friese Volkslied werden, door bv SPORT en Openwaterswimmingclub, de Friese titels uitgereikt door Leon Bloemhof aan de hieronder volgende winnaars:

100 meter heren              Fergil Hesterman

100 meter dames             Anja Mus (Stiens)

200 meter heren             Fergil Hesterman

200 meter dames            Barbara van Paasen

400 meter heren              Fergil Hesterman

400 meter dames             Ingrid Machielse

Door de vele positieve reacties van deelnemers, organisatie en het publiek werd na deze 2e editie al aangegeven dat ook in 2018  dit evenement zeker weer een vervolg zal krijgen.

Pilot bv SPORT en SLIGRO Leeuwarden

02-01-2017

Pilot bv SPORT en SLIGRO Leeuwarden

bv SPORT begeleidt binnen een pilot in samenwerking met Sligro vijf verenigingen in Leeuwarden die aan de slag zijn met het gezonder maken van hun kantine. Buurtgezondheidscoach Harmke Kingma vertelt over de eerste ervaringen én over een behoeftepeiling die bv SPORT deed bij voetbalclub SC Leovardia.

bv SPORT is in Leeuwarden het aanspreekpunt voor alle (sport)verenigingen, bedrijven en particulieren als het gaat om sport. Voor deelname aan de pilot bundelde het de krachten met Sport Fryslân, de provinciale sportstimuleringsorganisatie, waarbij bv SPORT de verenigingen in Leeuwarden ondersteunt. “Op dat moment waren we zelf al met een voetbalvereniging bezig om het aanbod in hun kantine gezonder te maken”, vertelt Harmke.

bv SPORT stond vervolgens voor de vraag om alle verenigingen in Leeuwarden te benaderen voor de pilot of om heel bewust te kiezen voor een aantal verenigingen die op één plek in de stad bij elkaar zitten. Het werd dat laatste. “We hebben gekozen voor een locatie waar een aantal sportverenigingen én een sporthal met eigen kantine bij elkaar zitten”, legt Harmke uit. “Een aantal verenigingen hebben we per mail benaderd en bij een aantal andere zijn we op bezoek gegaan. Allemaal reageerden ze enthousiast en op één na doen ze allemaal mee aan de pilot. Nog een vereniging uit een andere wijk van Leeuwarden heeft zich zelf bij ons aangemeld. Aan elke vereniging hadden we pakketten met gezonde producten gegeven. Op zaterdag 12 november zijn we officieel van start gegaan.”

Verschillen tussen verenigingen
Alle deelnemende verenigingen kregen een banner die ontwikkeld is door bv SPORT, en die aangeeft dat de vereniging werkt aan een gezonde kantine. In december volgde een tussentijdse evaluatie over welke producten goed lopen en welke minder goed en over hoe de leden reageren op het gezonde aanbod. “Dan zie je toch verschillen tussen de verenigingen in wat wel en niet loopt”, zegt Harmke. “Dat komt ook doordat er een aantal kantines is die op vrijwilligers draaien, maar ook een eigen sportkantine van bv SPORT waar personeel vast in dienst is. Bovendien doen er verenigingen uit verschillende takken van sport mee. Het broodje pulled beef is een mooi voorbeeld van een product dat eigenlijk in alle kantines goed loopt, net als de suikervrije Slimpie-limonade. Ook het fruit doet het goed in verschillende kantines, maar in de voetbalkantines nog wat minder.”

Behoeftepeiling
Bij SC Leovardia, de voetbalclub waarmee bv SPORT al voor de start van de pilot samenwerkte, werd ook een behoeftepeiling onder de leden gehouden over het gezonder maken van de kantine. “Zo wilden we kijken of de leden erop zaten te wachten en ook draagvlak creëren. Uit de peiling bleek dat de behoefte er wel was. De resultaten hebben we vertaald in een infographic.”

Daarin is onder andere te zien wat de top 5 is van gezonde producten die de leden het liefst in de kantine zien. Die bestaat uit vers fruit, een gezond belegde pistolet, ontbijtkoek, gezonde (fruit)drankjes en een mueslireep. De patat, koffie en thee en de tosti moeten als het aan de bezoekers van de kantine van de Leeuwarder voetbalclub ligt wel blijven.

Tip voor andere organisaties
Harmke heeft tot slot nog een tip voor andere organisaties die binnen hun gemeente verantwoordelijk zijn voor sport. “In ons geval was er geld beschikbaar vanuit de gemeente Leeuwarden om een gezonde leefstijl te stimuleren. Mocht dat geld ook in jouw gemeente voorhanden zijn, maak daar dan gebruik van. Bijvoorbeeld om gezonde pakketten aan te kunnen bieden aan verenigingen. Het financiële aspect houdt verenigingen vaak tegen om mee te doen, ook als ze wel willen. Door hen daarbij te helpen hoeven ze zich geen zorgen te maken over een eventuele financiële dip.”