Douches zwembad Kalverdijkje afgesloten in verband met verhoogde legionellawaarde.
Lees meer informatie op onze pagina bvsport.nl/legionella

Tips voor fietsen en wandelen

Fietsen

Jong geleerd, oud gedaan. Dat gaat zeker op voor fietsen. En wat is er fijner dan een fietstocht maken door de natuur. Of even die boodschap te doen op de fiets. Zo werk je ook nog eens aan de lichamelijke conditie. Maar bij het ouder worden zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden, zodat het op de fiets wel veilig en leuk blijft.

Misschien merk je het zelf, het wordt lastig om op te stappen, het omkijken gaat wat stroef, moeite met het evenwicht of de knie/heup wil niet helemaal goed meer buigen. Geen reden om de fiets aan de wilgen te hangen, met een kleine aanpassing of een andere fiets kun je weer veilig op pad.

Heb je een elektrische fiets of ben je van plan één aan te schaffen? Een e-bike kan zeker uitkomst bieden. Door de elektrische ondersteuning is het mogelijk langer te blijven fietsen en op deze manier langer fit te blijven. Maar een ongeluk met een fiets zit in een klein hoekje. Daarom voor jou 8 tips hoe je veilig fietst op een normale of elektrische fiets.

Tips veilig fietsen op een (elektrische) fiets:

  1. Krijg je moeite met opstappen? Kies voor een fiets met een lage instap. Ook handig voor heren, zo’n fiets zonder stang!
  2. Stel het zadel zo af dat je makkelijk met beide benen op de grond kunt staan.
  3. Bevestig een speciale achteruitkijkspiegel als je moeite krijgt bij het omkijken.
  4. Een helm voorkomt niet dat je valt, maar kan er wel voor zorgen dat je niet zwaar gewond raakt. Dit adviseren wij vooral bij een elektrische fiets
  5. Ga langzaam bij kruisingen en rem af bij uitritten, zijstraten, rotondes en als je moet oversteken. Zet de ondersteuning hierbij in de laagste stand en gebruik een lichte versnelling.
  6. Zet je voet op een omlaag staande trapper wanneer je opstapt. Zet de ondersteuning uit of op de laagste stand als je wilt wegrijden op de elektrische fiets en in een lichte versnelling.
  7. Op een gewone fiets rijdt iemand gemiddeld 15 tot 18 kilometer per uur. Het is verstandig ongeveer die snelheid aan te houden, ook op een elektrische fiets.
  8. Heb je nog geen geschikte (elektrische) fiets? Kies dan de fiets die bij jou past. Laat je goed adviseren en probeer verschillende fietsen

Op zoek naar mooie fietsroutes in de gemeente Leeuwarden? Wij stelden ze voor je samen! Elk van deze routes kun je nog onderverdelen in kortere lussen. Op deze manier is er altijd een route die aansluit bij jouw wensen!

Wandelen

Dagelijks minstens een half uurtje wandelen, dat is goed voor je vitaliteit. Het hart, de longen, bloedvaten, bloeddruk, cholesterol, botten en spieren, gewicht en geheugen, ze gaan er allemaal op vooruit. En het is natuurlijk goed voor je humeur! Alleen of gezellig samen, in de ochtend, middag of avond, dit kun je allemaal zelf bepalen. Om je op weg te helpen ontvang je bij deze 7 wandel tips. 

Tips voor het wandelen:

  1. Dat is het mooie van wandelen. Je kunt het altijd en overal doen. Dus je kunt gewoon starten.
  2. Begin rustig. Doe inderdaad dat rondje door je straat, wijk of dorp. Bouw dit rustig op.
  3. Ga niet over grenzen heen. Stop op tijd. Morgen is er weer een dag.
  4. Neem zo nu en dan een rustdag, je lichaam heeft (soms) tijd nodig om te herstellen.
  5. Let in het begin niet op snelheid of afstand.
  6. In een groep of samen met iemand wandelen is leuk, maar let er wel op dat je je eigen tempo aanhoudt.
  7. Blijf goed naar jouw lichaam luisteren en geniet van het wandelen!

Tip: Een leuke app voor het wandelen is de Ommetje-app. Met routes, tips en leuke weetjes. Deze kun je gratis downloaden in de appstore.

Op zoek naar mooie wandelroutes in de gemeente Leeuwarden? Wij stelden ze voor je samen! Elk van deze routes kun je nog onderverdelen in kortere lussen. Op deze manier is er altijd een route die aansluit bij jouw wensen!