Veelzijdig bewegen dankzij het Athletic Skills Model

Leerling basisschool in de PLAYCE

Anders denken over bewegen, dat is het idee achter het Athletic Skills Model. Dit model zorgt voor een veelzijdige aanpak voor de breedtesport, het bewegingsonderwijs en de gezondheidszorg. Een veelzijdige aanpak zorgt voor kwalitatieve beweegprogramma’s. Bij bv SPORT stimuleren we zo’n gevarieerde aanpak. Daarom hebben we een eigen PLAYCE geopend; een sportzaal vormgegeven op basis van het Skills Model.

Wat is het Athletic Skills Model?

Het Athletic Skills Model is een praktisch en wetenschappelijk onderbouwd model. Het wordt gebruikt voor de topsport, de breedtesport, het bewegingsonderwijs en de gezondheidszorg. Door het Skills Model te gebruiken moeten sporters zich aanpassen aan nieuwe beweegvormen- en situaties. Het maakt namelijk gebruik van asymmetrische objecten en verschillende grondvormen.

Veelzijdig bewegen

ASM hangt samen met veelzijdig bewegen. Met name in de tien eerste levensjaren is het belangrijk dat een kind zich breed oriĆ«nteert. Het Skills Model combineert verschillende grondvormen zodat een kind in een vroeg stadium in aanraking komt met verschillende beweegvormen. Denk aan ‘balanceren en vallen’ ‘klimmen en klauteren’ of ‘zwaaien en slingeren’ alle drie zijn grondvormen uit het ASM-model.

Kijk verder dan alleen je eigen sport

Sporten hebben namelijk meer gemeen dan dat ze verschillen. Als je dat aanneemt, kunnen sporten elkaar goed ondersteunen. Bij tennis ligt de focus met name op de grondvorm ‘Gooien, vangen, slaan en mikken’. Door te kijken naar andere grondvormen ontstaat er een gevarieerd beweegprogramma waarmee prestaties worden verbeterd.

Een mooi voorbeeld: sinds kort staan er op een aantal sportlocaties van voetbalverenigingen in Leeuwarden Teqball-tafels. Teqball is een combinatie van tafeltennis, voetbal en voetvolley. Het spel wordt gespeeld op een gebogen tafel. De spelers gebruiken elk deel van het lichaam, behalve met de armen en voeten. Verenigingen gebruiken de tafels tijdens trainingen. Anders dan met de voet aan de bal, ontstaan hier juist gevarieerde beweegvormen. Dit zorgt voor betere prestaties, minder blessures en meer creativiteit.

De voordelen van het Athletic Skills Model

  • Motorisch vaardiger in bewegen en sporten.
  • Een leven lang meer plezier in bewegen en sporten.
  • Betere prestaties; op mentaal en fysiek niveau.

Wil je meer lezen over de voordelen van ASM? Ga dan naar onze themapagina ASM.