Kilometerchallenge – Week van de Gezonde Jeugd

Welke school legt in juni de meeste kilometers af?

Dit kan op allerlei manieren, zoals wandelen, rennen, fietsen, steppen óf skeeleren!
Leg je kilometers individueel af of samen met ouders.
De kick off is in de Week van de Gezonde Jeugd, van 7 – 11 juni.
De challenge duurt tot 30 juni.

Ben jij samen met de andere leerlingen van jouw school het meest fanatiek en leg je als school de meeste kilometers af?
Dan winnen jullie mooie prijzen waar je blij van wordt!
Decathlon stelt een kortingsbon van € 5,- (bij besteding vanaf € 25,-) beschikbaar voor alle kinderen van jouw school!
bv SPORT stelt een 1+1 waardebon voor de zwembaden beschikbaar voor alle kinderen van jouw school!

Op dit moment staat De Sprankel uit Stiens bovenaan in de ranking.
Wil jij met jouw school De Sprankel uitdagen? Leg dan zoveel mogelijk kilometers af tot 30 juni!

Doortrappen is een landelijk programma met als doel om senioren veiliger te laten fietsen. Doortrappen bestaat uit verschillende activiteiten waar je gratis aan mee kan doen. Kijk snel op de agenda van Leeuwarden om te zien wat er bij jou in de buurt georganiseerd wordt. 

Agenda gemeente Leeuwarden

Klik op de afbeelding voor meer informatie over de activiteit.

Evenementen

Komend jaar zet de fietsersbond verschillende interventies uit binnen de gemeente met de focus op veilig fietsen. Zo is er in mei een ‘Doortrapdag’ waarbij deelnemers gezellig met elkaar een deel van een Doortraproute gaan fietsen.

Voor ouderen die moeite hebben met balans op de fiets is er in juni de ‘Driewielfiets-ontdekdag’. De Fietsersbond vertelt alles over driewielfietsen en deelnemers krijgen de mogelijkheid om een testrit te maken.
Tegelijkertijd wordt er ook dit jaar aandacht besteed aan de fietsveiligheid, comfort op de fiets, gezondheid en fietskeuze. Verkeersregels worden herhaald en het belang van een fietsspiegel, helm en een fiets met een lage instap worden besproken. In september wordt weer een ‘Fietsspiegelactie’ georganiseerd.

Kijk op de agenda bovenaan die pagina voor meer informatie over de activiteiten in Leeuwarden!

De Doortraproutes

Vanuit Doortrappen zijn meer dan 25 Doortraproutes uitgestippeld waarvan vijf routes door of langs Leeuwarden lopen. Dit zijn rondjes van ongeveer 20 kilometer door mooie en groene gebieden. Het zijn ruime paden met weinig obstakels en relatief veilige kruisingen zodat de fietsers lekker kunnen Doortrappen.

Doortrappen Leeuwarden
Beeld: Mark Grupstra

Fietsgroepen

In Leeuwarden zijn verschillende fietsgroepen actief die wekelijks een leuke route fietsen. Door de fietsgroepen zijn veel ouderen wekelijks actief, wat bijdraagt aan hun conditie en ook de veiligheid op de fiets. Daarnaast is het vooral gezellig en wordt er onderweg vaak een kop koffie gedronken. De buurtsportcoach coördineert deze groepen en besteed op regelmatige basis aandacht aan veilig fietsen in een groep. Het motiveert ouderen om vaker de fiets te pakken. “Ik pak nu veel vaker de fiets, ook naar de supermarkt”, vertelt een van de deelnemers. Verspreid over de gemeente zijn er fietsgroepen actief, zo is er dus altijd wel eentje in de buurt. 

Actieve fietsgroepen:

  • Camminghaburen
  • Aldlân 
  • Bilgaard

Lees ook het verhaal van Coby, zij fietst al een tijdje mee in de fietsgroep: Fit, veilig én gezellig doortrappen: Coby wordt blij van haar fietsclub! – bv SPORT

Aanmelden fietsgroep Doortrappen

Lijkt het jou ook leuk om mee te fietsen met één van onze Doortrapgroepen? Vul dan onderstaand formulier in. 

Aanmelden fietsgroep Doortrappen

Aanmelden fietsgroep Doortrappen

Fietsen is ontzettend goed voor de (basis)conditie. Daarom hebben wij speciaal voor jou, 3 fietsroutes uitgezet. Elk van deze routes kun je nog onderverdelen in kortere lussen. Op deze manier is er altijd een route die aansluit bij jouw wensen! Veel plezier!

Route Leeuwarden

bewegen leeuwarden


Route Dorpen Zuid – Grou & Irnsum

Route Dorpen Noord – Jelsum & Cornjum

Wandelen is ontzettend goed voor de (basis)conditie. Daarom hebben wij speciaal voor jou, 3 wandelroutes uitgezet. Elk van deze routes kun je nog onderverdelen in kortere lussen. Op deze manier is er altijd een route die aansluit bij jouw wensen! Veel plezier!
 

Route Leeuwarden

Route Dorpen Zuid – Swichum, Wirdum & Wytgaard

Route Dorpen Noord – Cornjum, Stiens & Britsum