Door een technische storing is de blauwe trechter glijbaan in Zwembad de Blauwe Golf

voor onbepaalde tijd buiten gebruik. Onze excuses voor het ongemak!

Zeker Bewegen

Inwoners van de gemeente Leeuwarden blijven steeds langer vitaal naarmate ze ouder worden. Gelukkig, want hierdoor kunnen ze ook langer zelfstandig blijven wonen.

Om u te ondersteunen bij deze vitale levensstijl en de kans op valongelukken te verkleinen starten we het project ZekerBewegen – in samenwerking met Sportschool Poelstra, Sportschool de Leeuw en Judo Bond Nederland. Dit is een cursus voor senioren die bijdraagt aan een veilige leefomgeving en het verbeteren van de bewegingsvrijheid, zodat zij langer zelfstandig kunnen wonen.
In 2024 organiseren we de cursus twee keer. In januari is de eerste cursus gestart. De tweede cursus van dit jaar start in maart.

Agenda gemeente Leeuwarden

Cursus 2

Informatiebijeenkomst:
Dinsdag 19 maart 2024
16:00 – 17:00 uur
Start cursus ZekerBewegen:
Dinsdag 26 maart 2024
16:00 – 17:00 uur
Locatie:
Body Move Stiens
It Noarderfjild 33,
9051 BM Stiens

Meer weten?

Hebt u voorafgaand aan de informatiebijeenkomst nog vragen over ZekerBewegen of wilt u zich aanmelden voor de informatiebijeenkomst en/of de volledige cursus?
Dan kunt u contact opnemen met:
Silke Kloetstra,
bereikbaar op woensdag en donderdag
Contactgegevens;
s.kloetstra@bvsport.nl
06 – 500 500 73

Cursus 2

Informatiebijeenkomst:
Dinsdag 19 maart 2024
11:00 – 12:00 uur
Start cursus ZekerBewegen:
Dinsdag 26 maart 2024
11:00 – 12:00 uur
Locatie:
Sportschool de Leeuw
Oostergrachtswal 123,
8921 AC Leeuwarden

Meer weten?

Hebt u voorafgaand aan de informatiebijeenkomst nog vragen over ZekerBewegen of wilt u zich aanmelden voor de informatiebijeenkomst en/of de volledige cursus?
Dan kunt u contact opnemen met:
Edser Rijpstra,
bereikbaar van maandag tot en met vrijdag
Contactgegevens;
e.rijpstra@bvsport.nl
06 – 462 758 30

Cursus 2

Informatiebijeenkomst:
Donderdag 21 maart 2024
10:30 – 11:30 uur
Start cursus ZekerBewegen:
Donderdag 28 maart 2024
10:30 – 11:30 uur
Locatie:
Sporthal de Twine,
Tjallinga 2,
9001 LB Grou

Meer weten?

Hebt u voorafgaand aan de informatiebijeenkomst nog vragen over ZekerBewegen of wilt u zich aanmelden voor de informatiebijeenkomst en/of de volledige cursus?
Dan kunt u contact opnemen met:
Zeb Tjie-A-Njiem,
bereikbaar van maandag tot en met donderdag
Contactgegevens;
z.tjie-a-njiem@bvsport.nl
06 – 501 932 71

ZekerBewegen

Tijdens de informatiebijeenkomst kunt u kennismaken met de buurtsportcoach en ZekerBewegen instructeur. Zij zullen u onder het genot van een kop koffie of thee meer vertellen over ZekerBewegen en uw vragen beantwoorden.

Tijdens de lessen leert u onder begeleiding van de instructeur om in uw eigen tempo veilig te bewegen. In kleine groepen gaat u aan de slag met verschillende balans- en spierversterkende oefeningen, zodat u leert om veilig te vallen en zelfstandig weer op te staan. De combinatie van deze oefeningen zorgt ervoor dat u uw bewegingsvaardigheden vergroot en daardoor meer vertrouwen krijgt om te gaan bewegen.

Gezelligheid staat voorop bij ZekerBewegen!
Daarom beweegt u samen met anderen in kleine groepen en is er na afloop altijd gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Er zijn twee startmomenten en drie locaties waar u kunt deelnemen: Stiens, Grou en Leeuwarden. Op elke locatie wordt de les gegeven door een gecertificeerd instructeur.
De ZekerBewegen cursus kost €30,- (1 ronde) en bestaat uit: een intakegesprek, zes beweeglessen, drie terugkombijeenkomsten en een natraject met de buurtsportcoach om u in beweging te houden. Als het bewegen u bevalt dan zal de buurtsportcoach samen met u op zoek gaan naar een passend beweegaanbod in de buurt.

Ervaringen ZekerBewegen 2022 in Stiens

In mei 2022 heeft er al een ronde ZekerBewegen in Stiens plaatsgevonden. Bij de informatiebijeenkomst zijn er 54 senioren geweest die zich hebben aangemeld, waardoor we in Stiens met vier groepen ZekerBewegen zijn gestart. De deelnemers waren uitermate enthousiast, en zowel de ZekerBewegen-instructeur John Poelstra als buurtsportcoach Silke Kloetstra hebben veel positieve reacties ontvangen. Over de goede organisatie, maar ook over de cursus inhoudelijk. De senioren vinden het leuk om op deze manier te bewegen, ze doen nieuwe contacten op, geven aan dat het leuke groepen zijn en ze merken dat op deze manier bewegen zinvol is. Naast dat de senioren dit zelf ervaren, blijkt dit over het algemeen ook uit de metingen die bij het begin van de cursus en aan het einde van cursus zijn gedaan. Uit de resultaten wordt duidelijk dat de senioren ook daadwerkelijk zekerder zijn in hun bewegingen. Dat is in een korte periode van zes weken al een geweldig en positief resultaat.

In Stiens was de cursus zelfs zo succesvol dat de senioren ook de mogelijkheid kregen om na de ZekerBewegen cursus aan te sluiten bij het beweegaanbod van John Poelstra. Tijdens deze bijeenkomsten gaan de deelnemers voortborduren op de cursus en worden er diverse oefeningen aangeboden, zodat ze zekerder blijven bewegen.

Wij hopen dat zowel de senioren in de noordelijke dorpen, de zuidelijke dorpen en Leeuwarden net zo enthousiast zijn en zich aanmelden bij één van de cursus dagen.

In oktober 2018 startten bv SPORT en Bewegingscentrum Leeuwarden (BCL) met Sociaal Vitaal. Sociaal Vitaal is een beweeg- en gezondheidsproject voor senioren die aan hun fitheid, gezondheid en sociale contacten willen werken. Inwoners tussen 65 en 80 jaar uit de gemeente Leeuwarden kunnen zo ervaren hoe gezond en gezellig het is om samen in beweging te zijn. Saamhorigheid is een heel belangrijk aspect van het project en plezier en gezelligheid staan voorop. Henk Bijker, buurtsportcoach bv SPORT vertelt: ‘Wij vinden het belangrijk om ouderen te laten bewegen en met elkaar in contact te brengen.’ Na afloop van elke les is er daarom altijd gelegenheid om samen koffie of thee te drinken.

Bewegingslessen én voorlichting

Sociaal Vitaal is een bewegingsprogramma van 30 weken waarin senioren tijdens verschillende activiteiten werken aan hun vitaliteit. Zo vinden er wekelijkse bewegingslessen plaats, die verzorgd worden door speciaal opgeleide lesgevers van BCL. Maar naast fysieke beweging geven we tijdens het programma ook voorlichting over gezonde voeding, verantwoord bewegen en andere relevante thema’s.

Sociaal Vitaal Leeuwarden

30 weken bewegen

Nadat je je aanmeldt voor Sociaal Vitaal nodigen we je uit voor een fitheidstest, waarbij onder andere de bloeddruk, de kracht en het uithoudingsvermogen gemeten wordt. De score uit deze test gebruiken onze buurtsportcoaches om te bepalen of je op een verantwoorde manier kunt meedoen aan het programma. Daarnaast nemen we een vragenlijst af om te kijken hoe het gesteld is met de sociale weerbaarheid van elke deelnemer. Op basis van deze test wordt er een screening gedaan voor de deelnemers. Als de screening positief is start het project.

De eerste weken staan dan vooral in het teken van groepsvorming: vooral tijdens het kopje koffie achteraf kletsen de deelnemers veel. Tegelijkertijd starten we in de zaal met beweegoefeningen. In het begin zullen dat lichte oefeningen zijn, die in de loop van de weken in intensiteit stijgen. Elk project duurt in totaal 30 weken. In de laatste week doet elke deelnemer weer een fittest om te kijken of er verschil is ten opzichte van de eerste test.

Sociaal Vitaal groepen

Kun jij een extra steuntje in de rug gebruiken om fit en gezond ouder te worden?
Meld je dan aan voor Sociaal Vitaal door te mailen naar sportontwikkeling@bvsport.nl

Op dit moment zijn er in Leeuwarden drie Sociaal Vitaal groepen actief, waar je aan kunt deelnemen. De eigen bijdrage per les is €4,- (inclusief koffie/thee).

 • Bewegingscentrum Leeuwarden: elke maandag van 10:00 tot 11:00 uur
 • Wijkcentrum Heechterp-Schieringen: elke woensdag 10:00 tot 11:00 uur
 • Wijkcentrum ’t Knooppunt: elke vrijdag 10:30 tot 11:30 uur

  Welke school legt in juni de meeste kilometers af?

  Dit kan op allerlei manieren, zoals wandelen, rennen, fietsen, steppen óf skeeleren!
  Leg je kilometers individueel af of samen met ouders.
  De kick off is in de Week van de Gezonde Jeugd, van 7 – 11 juni.
  De challenge duurt tot 30 juni.

  Ben jij samen met de andere leerlingen van jouw school het meest fanatiek en leg je als school de meeste kilometers af?
  Dan winnen jullie mooie prijzen waar je blij van wordt!
  Decathlon stelt een kortingsbon van € 5,- (bij besteding vanaf € 25,-) beschikbaar voor alle kinderen van jouw school!
  bv SPORT stelt een 1+1 waardebon voor de zwembaden beschikbaar voor alle kinderen van jouw school!

  Op dit moment staat De Sprankel uit Stiens bovenaan in de ranking.
  Wil jij met jouw school De Sprankel uitdagen? Leg dan zoveel mogelijk kilometers af tot 30 juni!

  Doortrappen is een landelijk programma met als doel om senioren veiliger te laten fietsen. Doortrappen bestaat uit verschillende activiteiten waar je gratis aan mee kan doen. Kijk snel op de agenda van Leeuwarden om te zien wat er bij jou in de buurt georganiseerd wordt. 

  Agenda 2024 gemeente Leeuwarden

  Bekijk hieronder alvast de evenementen voor 2024. Aanvullende informatie per evenement volgt later.

  Evenementen

  In 2023 zette de fietsersbond verschillende interventies uit binnen de gemeente met de focus op veilig fietsen. Zo was er in mei een ‘Doortrapdag’ waarbij ruim 100 deelnemers gezellig met elkaar een deel van een Doortraproute hebben gefietst.
  Voor ouderen die moeite hebben met balans op de fiets was er in juni de ‘Driewielfiets-ontdekdag’. De Fietsersbond vertelde alles over driewielfietsen en deelnemers kregen de mogelijkheid om een testrit te maken.
  Tegelijkertijd wordt er ook dit jaar aandacht besteed aan de fietsveiligheid, comfort op de fiets, gezondheid en fietskeuze. Verkeersregels worden herhaald en het belang van een fietsspiegel, helm en een fiets met een lage instap worden besproken. In juli werd weer een ‘Fietsspiegelactie’ georganiseerd.

  Kijk op de agenda bovenaan deze pagina voor meer informatie over de aankomende activiteiten in Leeuwarden!

  De Doortraproutes

  Vanuit Doortrappen zijn meer dan 25 Doortraproutes uitgestippeld waarvan vijf routes door of langs Leeuwarden lopen. Dit zijn rondjes van ongeveer 20 kilometer door mooie en groene gebieden. Het zijn ruime paden met weinig obstakels en relatief veilige kruisingen zodat de fietsers lekker kunnen Doortrappen.

  Doortrappen Leeuwarden
  Beeld: Mark Grupstra

  Fietsgroepen

  In Leeuwarden zijn verschillende fietsgroepen actief die wekelijks een leuke route fietsen. Door de fietsgroepen zijn veel ouderen wekelijks actief, wat bijdraagt aan hun conditie en ook de veiligheid op de fiets. Daarnaast is het vooral gezellig en wordt er onderweg vaak een kop koffie gedronken. De buurtsportcoach coördineert deze groepen en besteed op regelmatige basis aandacht aan veilig fietsen in een groep. Het motiveert ouderen om vaker de fiets te pakken. “Ik pak nu veel vaker de fiets, ook naar de supermarkt”, vertelt een van de deelnemers. Verspreid over de gemeente zijn er fietsgroepen actief, zo is er dus altijd wel eentje in de buurt. 

  Actieve fietsgroepen:

  • Camminghaburen
  • Aldlân
  • Bilgaard
  • Vrijheidswijk

  Lees ook het verhaal van Coby, zij fietst al een tijdje mee in de fietsgroep: Fit, veilig én gezellig doortrappen: Coby wordt blij van haar fietsclub! – bv SPORT

  Aanmelden fietsgroep Doortrappen

  Lijkt het jou ook leuk om mee te fietsen met één van onze Doortrapgroepen? Vul dan onderstaand formulier in. 

  Aanmelden fietsgroep Doortrappen

  Aanmelden fietsgroep Doortrappen

  Fietsen is ontzettend goed voor de (basis)conditie. Daarom hebben wij speciaal voor jou, 3 fietsroutes uitgezet. Elk van deze routes kun je nog onderverdelen in kortere lussen. Op deze manier is er altijd een route die aansluit bij jouw wensen! Veel plezier!

  Route Leeuwarden

  bewegen leeuwarden


  Route Dorpen Zuid – Grou & Irnsum

  Route Dorpen Noord – Jelsum & Cornjum

  Wandelen is ontzettend goed voor de (basis)conditie. Daarom hebben wij speciaal voor jou, 3 wandelroutes uitgezet. Elk van deze routes kun je nog onderverdelen in kortere lussen. Op deze manier is er altijd een route die aansluit bij jouw wensen! Veel plezier!
   

  Route Leeuwarden

  Route Dorpen Zuid – Swichum, Wirdum & Wytgaard

  Route Dorpen Noord – Cornjum, Stiens & Britsum