Kilometerchallenge – Week van de Gezonde Jeugd

Welke school legt in juni de meeste kilometers af?

Dit kan op allerlei manieren, zoals wandelen, rennen, fietsen, steppen óf skeeleren!
Leg je kilometers individueel af of samen met ouders.
De kick off is in de Week van de Gezonde Jeugd, van 7 – 11 juni.
De challenge duurt tot 30 juni.

Ben jij samen met de andere leerlingen van jouw school het meest fanatiek en leg je als school de meeste kilometers af?
Dan winnen jullie mooie prijzen waar je blij van wordt!
Decathlon stelt een kortingsbon van € 5,- (bij besteding vanaf € 25,-) beschikbaar voor alle kinderen van jouw school!
bv SPORT stelt een 1+1 waardebon voor de zwembaden beschikbaar voor alle kinderen van jouw school!

Op dit moment staat De Sprankel uit Stiens bovenaan in de ranking.
Wil jij met jouw school De Sprankel uitdagen? Leg dan zoveel mogelijk kilometers af tot 30 juni!

Doortrappen Leeuwarden: blij van veilig kunnen fietsen!

Doortrappen is een landelijk programma met als doel om senioren veiliger te laten fietsen. In samenwerking met het ROF, de Fietsersbond en Sport Fryslân worden er binnen de gemeente fietsgroepen opgestart en interventies uitgevoerd.

Voor deze fietsgroepen zijn Doortraproutes uitgestippeld waarvan vier routes door of langs Leeuwarden lopen. Dit zijn rondjes van ongeveer 20 kilometer door mooie en groene gebieden. Het zijn ruime paden met weinig obstakels en relatief veilige kruisingen zodat de fietsers lekker kunnen Doortrappen.

Opening Fries Doortrappen-seizoen 13 april 2022

Op woensdag 13 april 2022 was de opening van het Doortrappenseizoen. Tijdens deze dag hebben bijna 50 deelnemers een leuke route in Leeuwarden gefietst. Onderweg waren er verschillende sprekers rond het thema fietsen langs trekvaarten. Zo heeft Willem de Vries van Omrop Fryslân iets verteld over zijn ervaringen en heeft hij tips gegeven over veilig fietsen.

Meedoen aan de activiteiten tijdens de aftrap van het Friese Doortrap-seizoen?
Vul het contactformulier onderaan deze pagina in. Of mail je naam, leeftijd, e-mailadres en telefoonnummer naar doortrappen@leeuwarden.nl

Doortrappen Leeuwarden
Beeld: Mark Grupstra

Programma

Komend jaar zet de fietsersbond verschillende interventies uit binnen de gemeente met de focus op veilig fietsen. Zo is er een ‘Fiets Totaal Doortrap Dag’ waarbij deelnemers gezellig met elkaar een deel van een Doortraproute gaan fietsen. Tegelijkertijd wordt er aandacht besteed aan de fietsveiligheid, comfort op de fiets, gezondheid en fietskeuze. Verkeersregels worden herhaald en het belang van een fietsspiegel, helm en een fiets met een lage instap worden besproken.

Voor ouderen die moeite hebben met balans op de fiets is er de ‘Driewielfiets-ontdekdag’. De Fietsersbond vertelt alles over driewielfietsen en deelnemers krijgen de mogelijkheid om een testrit te maken.

Lekker doortrappen met de doortraproutes in Leeuwarden

Op Wereld Fietsdag, 3 juni 2021, werden de doortraproutes in de gemeente Leeuwarden geopend door de wethouders Friso Douwstra en Bert Wassink. Samen met de buurtsportcoaches maakten zij de eerste kilometers op onze nieuwe #blijvansport e-bikes.
Wil jij de routes ook gaan fietsen?

Er zijn 4 doortraproutes vanuit Leeuwarden;

  • Leeuwarden – De Grote Wielen – 19 km
  • Leeuwarden – Dronrijp – 27 km
  • Leeuwarden – Koarnjum – 12 km
  • Leeuwarden – Goutum – 25,5 km

    Deze en andere routes zijn terug te vinden op de website www.doortrappen.frl
Doortrappen Leeuwarden
Beeld: Mark Grupstra

Fietsgroepen

Door de fietsgroepen zijn veel ouderen wekelijks actief, wat bijdraagt aan hun conditie en ook de veiligheid op de fiets. Daarnaast is het vooral gezellig en wordt er onderweg vaak een kop koffie gedronken. De buurtsportcoach coördineert deze groepen en besteed op regelmatige basis aandacht aan veilig fietsen in een groep. Het motiveert ouderen om vaker de fiets te pakken. “Ik pak nu veel vaker de fiets, ook naar de supermarkt”, vertelt een van de deelnemers. Verspreid over de gemeente zijn er fietsgroepen actief, zo is er dus altijd wel eentje in de buurt.

Lees ook het verhaal van Coby, zij fietst al een tijdje mee in de fietsgroep: Fit, veilig én gezellig doortrappen: Coby wordt blij van haar fietsclub! – bv SPORT

Aanmelden fietsgroep Doortrappen

Wilt u graag meefietsen met een van onze fietsgroepen in Leeuwarden? Via het onderstaande formulier kunt u zich aanmelden voor de Doortrappen-fietsgroepen. Onze coördinatoren nemen contact op om uw aanmelding definitief te maken.

Aanmelden fietsgroep Doortrappen

Aanmelden fietsgroep Doortrappen

Fietsen is ontzettend goed voor de (basis)conditie. Daarom hebben wij speciaal voor jou, 3 fietsroutes uitgezet. Elk van deze routes kun je nog onderverdelen in kortere lussen. Op deze manier is er altijd een route die aansluit bij jouw wensen! Veel plezier!

Route Leeuwarden

bewegen leeuwarden


Route Dorpen Zuid – Grou & Irnsum

Route Dorpen Noord – Jelsum & Cornjum

Wandelen is ontzettend goed voor de (basis)conditie. Daarom hebben wij speciaal voor jou, 3 wandelroutes uitgezet. Elk van deze routes kun je nog onderverdelen in kortere lussen. Op deze manier is er altijd een route die aansluit bij jouw wensen! Veel plezier!
 

Route Leeuwarden

Route Dorpen Zuid – Swichum, Wirdum & Wytgaard

Route Dorpen Noord – Cornjum, Stiens & Britsum